Kütahya TONOZ ÇATI 
Tonoz çatı, eski uygarlırlardan bu güne en çok kullanılan çatı sistemleridir.
Antik çağdan bu güne, pek çok tarihi kalıntılarda örneklerini görebilmek mümkündür.
Dekoratif ve şık bir görüntüye sahiptirler. Tonoz yapının en belirgin görünüm özelliği, kubbemsi çatı yapısında olabilmesidir.
Bu çatıları, eski çağlarda yapı mimarisinde kullanılan malzemelerle, inşa edildiğini görmek mümkündür.
Taş, tahta gibi. İlerleyen çağlarda, beton gibi yapılarla bu kubbe çatılar oluşturulur.
Günümüzde yapı teknolojileri oldukça gelişmiştir. Bu gelişen yapıya paralel olarak, sac, metal, çelik gibi farklı yapı malzemeleri kullanılır.
Şık olmasının ötesinde, kullanım avantajları bulunur.

Tonoz Çatının Kullanım Avantajları
Tonoz çatıların, eski çağlardan bu yana günümüzde birçok alanda kullanımı görülmektedir.
Başlıca kullanım avantajları, ışığı toplaması ve bu sayede aydınlık bir görünüm sunmasıdır.
Yaşam alanlarını, ferah ve olduğundan daha büyük gösteren unsur, elbette tavan yüksekliğidir.
Tonoz çatılar, kubbemsi şekilde yükselirken, insanda derinlik ve sonsuzluk hissi uyandırırlar.
Yaşam alanlarında heybetli ve huzur veren bir atmosfer sağlayacaktır.
İlk çağlardan bu yana, kullanım alanı oldukça yaygındır. Kervansaraylar, saraylar, o dönemin hastaneleri ve ibadethaneleri, tonoz çatı sistemi ile inşa edilmiştir.
Ortam sıcaklığını sabit tutmak için, tonoz çatı sistemleri tercih edilir.

Tonoz Çatı Tasarımları Günümüzde Yaygınlaşmakta
Tonoz çatı sistemleri, günümüzde süpermarketlerde, alışveriş merkezleri, hastane, apartman girişlerinde sıklıkla kullanılır.
Müstakil evlerde de kullanımı görülmektedir. Hastane ve ibadethanelerde, iki yapıyı birbirine bağlayan ünitelerde çok sık karşılaşılır.
Tonoz çatı sistemlerine bu denli ilginin yaygınlaşmasının bazı haklı sebepleri bulunur. Bunların başında, maliyet unsuru gelir.
Diğer çatı sistemlerine nazaran, oldukça az maliyetle daha fazla alan kaplanabilmektedir. Bazı yapı teknolojileri sayesinde, enerji tasarrufu sağlanır.
Işığı geçiren yüksek tavanlar, yaşanılan alanı ferah ve aydınlık tutacaktır. Bu sayede, enerji sarfiyatını azaltacak ve bütçe dostu uygulamalar olarak öne çıkacaktır.


Tonoz Çatı Sistemlerinin Çevreci Yaklaşımları
Yaşanılan ortamları aydınlık yapacak tasarımlardır. Daha az enerji harcayarak, ortamın ışık düzeyi ayarlanabilecektir.
Bu açıdan, çevre kaynaklarını verimli kullanmak adına da tercih edilir. İki yapı arasındaki geçişi sağlamak için kullanıldığı zaman, yazın sıcağından kışın da soğuğundan koruyacaktır.
Koridor görevi görmesi açısından, hava akımını sağlayacak ve bu sayede ortam koşullarından izole edecektir. Yapım ve montaj süresi hızlı ilerlemesi açısından da ekonomik uygulamalar içerisindedir.
Yapısı gereği, çevre koşullarından kolay kolay etkilenmezler. Bu yüzden tercih edilmektedir.


Tonoz Çatıların Dayanıklılığı
Tonoz çatılar, son derece dayanıklı yapıdadır. Bunun en güzel örneklerini, eski sarnıç ve saraylarda görmek mümkündür. Yapısı gereği, mukavemeti oldukça fazladır.
Geleneksel mimaride olduğu gibi, modern mimaride de kullanımı bu nedenle oldukça yaygındır. Depreme ve her türlü sarsıntıya karşı dayanıklıdır.
Geleneksel tarzda yapılan bu kubbemsi çatılar, modern yapı teknolojileri ile rahat kullanım sunacaklardır. Su geçirmeyecek yapıda olan bu çatılar hem şık hem de dayanıklı çatı sistemleri arasındadır.